mandag 30. november 2009

Drepte faren sin

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=577622 Denne historien er tragisk. Dessverre er den ikke enestående i sitt tilfelle. Gang på gang har vi opplevd tragedier internt i familien eller som har rammet andre utenforstående. Gang på gang har vi sett at individer ber om psykisk hjelp, men blir nektet. Gang på gang ser vi skjebner er redd for enten seg selv eller andre, men opplever å ikke bli hørt av myndighetene. Og av og til ender historiene i slike utfall.

Regjeringens satsing på psykiatrien er for liten. Vi har i dag flere tikkende bomber som går rundt i samfunnet uten å få hjelp, flere mennesker som kan være en skade både for seg selv eller andre som vi ikke tar vare på. Fordi vi ikke har råd. Vi har tidenes mest ekspansive budsjett. Regjeringen sprenger alle rammer og hopper elegant over hinderet med ordet "handlingsregel" skrevet på og spurter av gårde etter å sette rekord på 100-metern i pengebruk. Problemet er at det går til de feile tingene. Problemet er at de har valgt å ikke satse på psykiatrien for å redde disse skjebnene! I vårt alternative budsjett valgte vi øke denne posten med 150 000 000 mer enn regjeringen, fordi vi mener det er et viktig område! En må foreta en satsing på dette området, vi har rett og slett ikke råd til at flere slike historier dukker opp.

3 kommentarer:

 1. I en årrekke forsøkte vi å få hjelp til vår sønn som utviklet psykisk lidelse i 17 årsalderen. Vi henvendte oss til både politi og helsevesen gjentatte ganger fordi han begynte å bli voldelig, og væpnet seg med en stor kniv. Hver gang var resultatet det samme, han var ikke syk.
  Redningen for oss ble at han slo ned en politimann, da fikk han plutselig diagnosen paranoid schizofren, og fikk hjelp.
  Anonymus

  SvarSlett
 2. Ja det er utfordringen en ofte står overfor i dag. Der en som pårørende ber om hjelp til alle myndigheter, men når både politi, helsevesen og myndigheter svikter; hvor skal man da gå?

  Terskelen er ekstremt høy i Norge for å bli innlagt eller ilag psykiatrisk behandling. Årsaken er ofte at ressursene ikke strekker til. Slik kan vi ikke ha det!

  SvarSlett
 3. Forutsigbar kommentar. Selvsagt er det ille at folk ikke får den hjelpen de trenger. Men ikke skyld på regjeringen. Noen sitter nærmere "grøten"! Det mangler kanskje vilje nedover i systemet. Jens & Co skal ta ansvar for de lange linjene, økonomi, velferdsstaten og slikt. Men vær så vennlig, ikke trekk generelle konklusjoner på grunnlag av enkelthistorier.

  SvarSlett