tirsdag 3. november 2009

Seksualundervisning i skolen

"- Det er ikke nok å overlate seksualundervisningen til foreldre eller til selvstudier på nettet. Skolene må sørge for å dyrke frem lærere som tør og evner å gi elevene en skikkelig seksualundervisning og prevensjonsveiledning. Hvis ikke blir dette dårlig, sier Aasen til VG."

Det har i går og i dag pågått en stor debatt om seksualundervisning i skolen. Kunnskapsminster Halvorsen introduserte styrket seksualundervisning som en av de virkelig store grepene hun ønsket gjøre i skolen... Er dette det store løftet den norske skolen trenger? Er det dette som skal få slutt på mobbing mellom elever, stoppe frafallsprosenten på yrkesfag og styrke elevenes lese- og skriveferdigheter? Er dette den endelige medisinen regjeringen har pønsket ut for skolen?

Torbjørn Isaksen har vært mye på banen mot denne saken, og har gode argumenter mot saken. Nemlig at forslaget viser en grunnleggende mistillitt til foreldrenes evne til og ansvar for å lære denne delen til sine egne barn. Skolen har ikke ansvar for å lære mine barn hvordan en trer på en kondom, de har ansvar for å lære mine barn å kunne lese, skrive og regne! Det er greit å ha en grunnleggende innføring i seksualkunnskap, slik som også jeg hadde på grunnskolen. Problemet er hele argumentasjonen regjeringen bygger forslaget på, nemlig at en ikke kan overlate noe så viktig til foreldrene å lære barna. De viser i dette tilfellet, som så mange ganger før, en graverende mistillitt til foreldre og familiestrukturen i samfunnet og maler et bilde av en situasjon der det offentlige er eneste garantist for ro og orden. De undergraver familier sin grunnleggende rett til å oppdra egne barn og argumenterer til stadighet at med om det offentlige ikke griper inn i den private sfæren vil alt gå rett vest!

2 kommentarer:

  1. Både foreldre generelt og skolene har til dags dato vært elendige når det gjelder seksualundervisning, det burde det være tverrpolitisk enighet om. Det er vanskelig å få gjort noe med foreldrenes inkompetanse på seksualundervisningsfronten, så å styrke seksualundervisningen i skolen er det eneste virkemiddelet vi har hvis vi ønsker å få redusert tenåringsgraviditeter og ikke minst overgrep.

    Istedenfor at Høyre- og FrP-representanter skal kverulere på argumentasjonen bør dere heller kverulere på innholdet i seksualundervisningen, for det holder ikke med prevensjonsinformasjon. Det seksualundervisningen alltid har manglet er balansert informasjon om samspillet og styrkeforholdet mellom gutter og jenter, samt ikke-moralistisk informasjon om alkoholens innvirkning på både overgripere og ofre.

    Det spørs også om lærere er de rette til å gi seksualundervisning. Sykepleier-studenter gjør ofte en bedre jobb, og kanskje skal man faktisk vurdere å utdanne seksualundervisere løsrevet fra tradisjonell lærerutdanning.

    SvarSlett
  2. Altså, det blir litt for dumt om du skal "late" som om du ikke skjønner at regjeringen har mer å komme med ang. skole. Det er faktisk viktig med god seksualundervisning, for man kan ikke ta for gitt at foreldrene snakker med barna sine om sex. Jeg har aldri gjort det. Jeg husker på ungdomsskolen fikk klassen min besøk av noen medisinstudenter (tror jeg) som snakka med oss om sex og alt det som hører med, og det var mye bedre enn den superteite filmen vi hadde sett om emnet tidligere. Jeg tror egentlig jeg kan si meg enig med han over om sykepleierstudenter som seksualundervisere.

    SvarSlett