torsdag 26. november 2009

Spørsmål til statsråden

Vi er nå midt inne i finansdebatten hvor en skal diskutere regjeringens forslag til budsjett. Som tidligere nevnt i innlegg, og som dere sikkert har sett i mediene, er det biodisel som har fått det store fokuset i år. Likevel måtte jeg benytte anledningen til å stille spørsmål til kunnskapsministeren om et tema viktig for meg, nemlig mer praksis inn i skolen. Kristin Halvorsen hadde et 5 minutters innlegg, og brukte de første fire minuttene og 30 sekundene på å snakke om finanskrisen og budsjettets rammevilkår. Det siste halve minuttet avså kunnskapsministeren til -nettopp- kunnskap og skolen. Her nevnte hun frafall i skolen, og hvor stort problem dette her.

Mitt spørsmål gjaldt nettopp frafall i videregående skole. Vi i FrP mener noe av årsaken til det store frafallet er at skolen er alt for teoritung, og at det er for lite praksis i flere av fagene. Vi må ha mer praksis for de skoleleie og teorisvake elevene, de som velger det selv altså, og dette må inn allerede på ungdomstrinnet. Regjeringen har i budsjettet lagt opp til en prøveordning hvor skoler kan prøve ut en innføring av praktisk arbeidslivsfag. Da jeg gikk på ungdomsskolen hadde vi praktisk prosjektarbeid, noe som ble tatt ut for noen år siden. Dette fungerte med stor suksess. Vi mener derfor at vi må gjeninnføre dette faget. Det er bare tull å gå inn for et prøveprosjekt, så lang evalueringsprosess og så eventuelt om flere år innføre det, når vi allerede vet at det vil fungere og flere ungdomsskoler skriker etter å få det gjeninnført!

Dette tok jeg opp i mitt spørsmål og spurte om følgende: "erkjenner statsråden nå at en trenger mer praksis inn i ungdomsskolen, og i så fall hvorfor ønsker statsråden et langt prøveprosjekt - en lang evalueringsprosess - og flere års ventetid for flere elever, i stedet for en permanent innføring av faget når en vet tiltaket vil hjelpe?"

Svaret på det konkrete spørsmålet? "Bra du tar det opp, veldig viktig sak. Viktig med mer praksis, derfor vi ønsker prøveprosjektet"

Ville dere ment at dette var et godt svar på spørsmålet??

5 kommentarer:

 1. Du burde strengt tatt gått litt mer skole selv.

  SvarSlett
 2. Overhodet ikke, hun burde ha kommet med noen konkrete forslag...

  SvarSlett
 3. Jeg går første året videregående nå, og er helt utslitt. ALT for mye prøver, framlegg og teori. Blir helt utslitt, og er ikke sikker på om jeg kommer til å fullføre, fordi skolen har begynt å gå utover helsa mi. Sliten døgnet rundt, ofte i dårlig humør, veldig ofte vondt i hodet. Sånne ting skal ikke være nødvendig.. Ting jeg skulle øvd på til skolen, framlegg som skal fremføres og sånne ting surrer rundt i hodet på meg døgnet rundt, og fritid vet jeg snart ikke hva er lenger. oh yes, hvor kult skole er i disse tider !!

  SvarSlett
 4. helt enig med deg! GO METTE!

  SvarSlett
 5. Siw Linda: ikke godt å høre at du opplever skolehverdagen din slik. Dessverre er det nok også mange andre som opplever det slik du her skisserer. Grunnen er ofte som du påpeker; veldig mye teori. For noen er dette ønskelig, mens andre igjen ønsker en hverdag med mer praksis. Kan jeg spørre hvilken linje du går på, er det allmennfag?

  SvarSlett