mandag 14. desember 2009

Lærere gjorde hærverk på skolen

http://www.dagbladet.no/2009/12/14/nyheter/innenriks/skadeverk/ungdomsskole/julebord/9507500/
I dag tidlig kom denne saken opp på Dagbladet. Det fortalte historien om lærere som drakk seg full under et julebord og endte opp med å knuse glass og kaste ut møbler fra et av byggene på skolen. Dette er hærverk på offentlig bygg + kunne kommet i skade for å skade tilfeldig forbipasserende. Likevel valgte skoleledelsen å ikke føre noen sanksjoner overfor læreren og ikke politianmelde hendelsen.

Lærere skal fungere som rollemodeller for elevene. Gjennom som oppførsel, verdiger og fremtreden skal de vise seg som gode eksempler. Lærere er også mennesker, det har jeg full forståelse for, og alle mennesker gjør feil. Men i de tilfeller feilen faktisk skjer er det skoleleders ansvar å statuere et eksempel gjennom sanksjoner på at slik ikke tillates på den skolen - verken av elever eller lærerne. Vi har flere eksempler på situasjoner hvor elever har begått hærverk på skoler hvor det har resultert i automatisk politianmeldelse. Da er det synd at det samme ikke gjelder for lærere. Det lærer våre barn en ulikhet for loven, hvor to tenåringer som begår hærverk automatisk blir straffet og må betale erstatning, mens medlemmer av skolens kollegium forblir ustraffet.

Det at bygget var flyttet ut fra gjør ingen forskjell. Det er fortsatt offentlig eiendom og en del av en skole, og skal således ikke utsettes for hærverk. Det at politiet i situasjonen på en måte forsøker "le det hele bort" eller bagatallisere det med å foreslå gjensitting for lærerne blir for meg feil. Husk at barna på denne skolen får med seg dette, og ser at fyll, knusing av ruter og kasting av møbler ikke medfører konsekvenser. Det synes jeg er et skummelt eksempel å vise barn fra 12-13 årsalderen.

Jeg mener ikke at lærerne skal straffes hardt for dette, og mener ei heller overdrive situasjonen. Fremskrittspartiet tar ikke til orde for å gå drastisk til verks med å miste jobben eller liknende. Det er ikke det dette er snakk om. Det det er snakk om er at det skal være likhet for loven, og at sanksjoner fra skoleledelsen i dette tilfellet hadde bidratt til å også statuere et eksempel for de ungdommene på skolen om at slikt gjør en ikke. Samtidig er det veldig viktig for oss i FrP at loven skal gjelde likt for alle. Vi har som sagt mange eksempler på tilfeller hvor elever har begått samme type hærverk og blitt anmeldt. Dersom sanksjoner for slik oppførsel skal variere fra hvem det er begått av er dette en skummel vei å gå. Likhet for loven er viktig, og det er også det å være gode forbilder og rollemodeller for barna som vokser opp i samfunnet vårt i dag.

Fremskrittspartiets kommentar til saken:
http://www.dagbladet.no/2009/12/14/nyheter/innenriks/herverk/skole/utdanning/9511676/

1 kommentar:

  1. Kjempebra at du tar tak i denne saken.
    For ikke mange ukene siden knuste et par gutter glasset i en dør på skolen.Di måtte ut med 1000 kroner vær.
    Byggelederen,kulturskolelærer og ungdomsskole lærer kommer unna med en skriftelig advarsel?
    Noe som ikke stemmer spør du meg

    SvarSlett