tirsdag 8. desember 2009

Fotojuks fra NRK

http://www.vg.no/musikk/grand-prix/artikkel.php?artid=582926
Når det kommer til debatten om hvilke type journalistikk dette er, og om det er motefotografri eller presse skal ikke jeg kommentere eller legge meg borti. Ei heller vil jeg blande meg inn i diskusjonen om hvilke journalister som kan manipulere hvor mye.

Det jeg reagerer på i denne debatten er at NRK rett ut sier og legger ord på det mange tenker i dag. At skjønnhet selger. En må ha utseendet for å selge et produkt. I fjor tok jeg forbrukeratferd ved Handelshøyskolen BI og leste der om en undersøkelse hvor fire mennesker deltok i et eksperiment. To gutter og to jenter, hvorav den ene jenten og gutten var meget pen, mens de andre var mindre pen. De skulle selge den samme parfymen på det samme stedet på et kjøpesenter. Den pene gutten og den pene jenten solgte solid mest...

Er det slik at skjønnhet selger, og hva er da skjønnhet? Lene Alexandra Øyen var en av de som NRK har manipulert, fjernet "rynker", ujevnheter og porer. Egentlig bare fjernet alt særpreg, naturlige variasjoner og liv i ansiktet og skapt et falsk porselensansikt. Dette for å gjøre deltakerne fine nok til å promotere programmet deres. Mener de flere vil se Grand Prix om det er penere mennesker som synger der?? Og unnskyld meg, men jeg mener et menneske er pent på grunn av dets særpreg, rynkene som forteller om livet en har hatt, de kanskje litt skjeve smilehullene som skiller nettopp ditt smil fra andres, de små smilerynkene under øynene som avslører mye latter og glede i livet ditt.

Mange skylder på at samfunnet bare har blitt sånn, blitt mer overfladisk, mer upersonlig, mer kald. Men det er jo vårt ansvar å forandre det, hindre utviklingen. En skal ikke bare alltid akseptere at "slik er det"!

9 kommentarer:

 1. Personlig syns jeg det er trist at det er sånn. At de ikke kan ha noe "særpreg", som du sier. Det var vel i grunnen alltid vært slik at skjønnhet selger, selv om det er i stadig endring og at omfanget synes å øke i grad. Jeg er helt enig med deg, litt rynker er flott. Det symboliserer livserfaring. Det som ikke er pent er jo overdrevent mye rynker som man får av alt for mye røyking da ;p hehe, men det er en annen sak. Og kviser og urenheter er da bare normalt. det er et fåtall av oss som aldri har en kvise.

  Men selvfølgelig. Med tanke på markedsføring... Skjønnhet selger!

  Veldig fint innlegg :)

  SvarSlett
 2. Ja jeg er enig i det du skriver. Skjønnhet selger, men hvem klassifiserer hva skjønnhet egentlig er? Jeg husker når Dove kjørte en reklame hvor de lot naturlige kvinner promotere fuktighetskremen. Såvidt jeg husker var dette en suksess! Etter min mening er det ikke reklamemakerne og de komersielle aktørene som er problemet her, de bare gjenspeiler hva samfunnets oppfatning av skjønnhet er. Problemet er bare at samfunnets oppfatning innebærer en "falsk" skjønnhet, hvor retusjering, operasjoner og bildemanipulering er nødvendig for å oppnå idealet. Altså har vi et skjønnhetsideal som er tilnærmet umulig å oppnå.

  SvarSlett
 3. Jeg er helt enig! Det legger et ekstra press på bildet av "hvordan den perfekte kvinne skal være". Akkurat som vi ikke har nok bekymringer og krav fra før av ;p

  Det er så mye lettere for gutter, som hopper i klærne og fyker på jobb.. Men de har press på seg de også.

  SvarSlett
 4. Jeg mener presset også ligger den veien. Tenk hvor mange gutter som faktisk velger å ta illegale midler, som testosteron, anabole steroider og veksthormon, for å få større muskler på kortere tid. Også de har et enormt press på seg da så mange jenter sier den perfekte mannen er "høy, veltrent, store armer, bredskuldret osv". Forskjellen er vel litt at mennene kan trene seg til idealet, mens det for jenter er vanskelig å trene seg til større bryster ;)

  SvarSlett
 5. Det hade varit intressant att se en sångerska som Susan Boyle på MGP. Går man på sång hade hon nog vunnit, men MGP är väl mer "show"? eller?

  SvarSlett
 6. Jo du har rett i det, MGP er vel ikke mest kjent for stemmekvalitet og kåring av de beste sangerne. Mer på show og underholdningsverdi.

  SvarSlett
 7. Huff, det er så sant. Alt for mange gutter som doper seg for å få den perfekte kroppen. I tillegg er det en sterk økning i antallet gutter med anoreksi. Personlig syns jeg jo muskler er pent å se på, men jeg trives best med min kjære som har et par kilo for mye, men som er verdens beste. Så lenge han gjør litt for å holde seg sunn og frisk er det mer enn nok for meg :)

  Uansett så gleder jeg meg stort til mgp! Underholdning og latter gir det i alle fall.

  SvarSlett
 8. Finnes så utrolig mye annet her i verden som er viktigere enn utseendet. Skulle ønske vi alle stoppet opp litt og kjente litt på den gode, varme følelsen som definerer alt det andre viktige her i livet :)

  SvarSlett