http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=599096
I valgkampen gikk sittende kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell ut og proklamerte at han var personlig garantist for 11 mnd studiestøtte. Alle de tre regjeringspartiene tok til orde for innføring av dette. Studenter over det ganske land jublet, og turde endelig håpe på en utvikling i stipendet som ville føre de over fattigdomsgrensa. For når landet har en flertallsregjering der alle partiene lover det samme, da må det jo bli gjennomført?
Men den gang ei. De fagre løftene i valgkampen viste seg å være for god til å være sann. Viste seg å bare være en del av en strategi som kun gikk på å få flest mulig stemmer, ikke føre en god politikk. En strategi som baserte seg på å skape falske forhåpninger hos velgerne, for å så knuse de igjen rett etter makten var sikret. Er det rart flere og flere opplever politikerforakt?
Investering i utdanning er en investering i fremtidig verdiskapning. Det har Fremskrittspartiet alltid ment. Da tar vi det som en selvfølge at en også skal satse på best mulig vilkår for studentene. Vi er verdens rikeste land, og kan ikke være bekjent med at studenter lever under fattigdomsgrensa. Studenter blir tvunget til å jobbe bak kassa på 7eleven fremfor å sitte i lesesalen, noe som gjør at humankapitalen vi er så avhengig av svekkes. Fremskrittspartiet har i vårt budsjett økt avsettingen til stipend med 115 millioner, og ønsker en tilsvarende oppjustering for hvert av de fire budsjettårene. Slik kan en sørge for å få studentene over fattigdomsgrensa og styrke deres reelle kjøpekraft!
Regjeringen har rent flertall. De fører nøyaktig den politikken de mener er best og fornuftig. Samtlige lovde 11 mnd studiefinansiering. Hva gikk galt? Dette er jo ikke første gang. Under valgkampen i 2005 gikk Kristin Halvorsen ut og sa at alle barn skulle ha barnehageplass innen 2008, om ikke skulle hun gå av som partileder! Garantien ble ikke oppfylt, men gikk hun av? Det mest skremmende for meg... er at når vi kommer til neste valg, har mange velgere glemt dette. Og kanskje nok en gang vil tro på regjeringspartienes fagre løfter. Vi får håpe det ikke er tilfellet...
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Jeg ble kjempe skuffet da dette ikke ble en realitet likevel. På mange måter føler jeg at det er AP sin skyld. De har vist seg som svært arrogante etter valget og tråkker på de andre to pårtiene. Studenpolitikken har sviktet. Det hjelper ikke å øke antallet studieplasser dersom de ikke har et sted å bo. Flere boliger må bygges! Behovet fikk vi i Trondheim merke godt på kroppen i sommer.
SvarSlettMen jeg stemmer sv da...
Er politikere annet enn prostituerte da?
SvarSlettDe selger inn løfter som er for gode til å være sanne. Helt bevisst, eller så er det uerfarenhetens bevisstløshet som er årsaken.
Uansett; resultatet er det samme.
Vi får "luremus".
Ikke nok med at de "stjeler" stemmene til tåper som tror at det som glimrer faktisk er gull, men de straffer de som kjøpte "prostitusjonen" i tillegg. (det er jo ulovlig og kjøpe slike tjenester vet du)
Og det kan spesielt de som sitter i regjering tillate seg når det er nesten 4 år til neste valg. Det kollektive hukommelsestapet til velgerene frem dit er udiskutabelt.
Dessuten lokker "luremusene" med nye godsaker, og velgerene kjøper på nytt. (og blir straffet igjen)
Denne gangen som forrige, var det de rød/grønne som var mest "sexy", og dro det hele iland nok en gang.
Trist men sant.
Ikke for det, hadde det blitt blått, hadde man ikke sluppet unna å bli snytt da heller.
Politikerforakt?
Tja. En del får nok det. (inntil neste valg)
Eller man får akseptere at politikere er lystløgnere og "prostituerte" som selger inn og lover whatever i stemmejakten. (den påstanden er partinøytral)
Nå fikk studentene en smekk i trynet, men de kan vel ikke klandres for at de kjøpte Solhjells lokkemidler? De er unge, uerfarne og såpass naive (bevisst naive?) at de ikke så at det var glimmer han bød frem. Kanskje skjelner de glimmer fra gull neste gang?
Antagelig ikke. Da er det 4 nye årsklasser som har kommet frem, like uerfarne og naive som de som denne gang lot seg "lokke".
De unge skal ikke ha skylden for dette valgresultatet, for "gullfeberen" herjer gammel som ung. Og i den iveren....
Morten
Hei Mette!
SvarSlettVeldig bra at du skriver om det historiske løftebruddet i Soria Moria 2. Det jeg lurer på, siden FrP ikke hadde med 11 måneder studiestøtte i sitt partiprogram, er om dere forpliktende støtter 11 mnd kravet til StL og NSU? Jeg håper jo selvfølgelig at du som nylig student og nyvalgt stortingsrepresentant vil dra med FrP på å aktivt og forpliktende støtte studentenes kamp for 11 måneder studiestøtte.Det tror jeg vi vil trenge for å få studentene til å bruke tida si på det vi skal, nemlig å studere.
Mvh Ina Tandberg, leder i Studentenes Landsforbund
Tonje F: Det var nok flere enn deg som ble skuffet over dette. Selv vet jeg ikke om en kan skylde på et eller flere av partiene i regjeringen da de alle har en kollektivt ansvar om å styre landet – da også legge forholdene best mulig til rette for studentene. Husk at alle tre regjeringspartiene hadde det samme løftet, noe som gjør det særdeles bemerkelsesverdig at det ikke ble fulgt opp.
SvarSlettAnonym:
Ja, politikere er annet enn prostituerte. Det er viktig å klare skille mellom løfter og faktisk oppfyllelse av disse. Om en går nærmere inn på de ulike partiers alternative budsjetter kan en tydelig se forskjellene. Her ser en også hva partiene gjør i forhold til det de har gikk løfte om tidligere. Jeg synes ikke en skal gjøre slik du her tar til orde for; nemlig å si at politikere er lystløgnere og prostituerte. For det er nemlig ikke slik alle politikere er. Det er nettopp det som gjør meg så enormt provosert over regjeringens handlemåte i saker som dette, fordi det ødelegger for alle oss andre politikere som faktisk mener det vi sier og ønsker kjempe for det vi mener!
Jeg deler heller ikke din oppfatning om at studentene er naive for å kjøpe Solhjells lokkemidler. En skal jo ha som utgangspunkt at folk snakker sant og når regjeringsmedlemmer som Solhjell her var går ut med så klare og tydelige løfter og formuleringer, ja da er det naturlig at en også tror på disse.
Ina:
Vi i Fremskrittspartiet mener studentene har alt for dårlige vilkår slik det er i dag, og har som jeg nevnte i innlegget satt av 115 millioner kroner mer enn regjeringen til stipend og lån. Gjennom budsjettprosessen hadde vi høringsrunder med flere studentorganisasjoner og her spurte jeg nettopp om hva som var viktigst, 11 mnd studiestøtte eller økt stipend i måneden. Det er en prioriteringssak; ønsker en et høyere beløp enn i dag utbetalt over 10 mnd, eller samme beløp månedlig som i dag + utbetaling en ekstra mnd? Fremskrittspartiets målsetting er å øke kjøpekraften til studentene totalt sett. Vi mener studentene selv, gjennom representasjonen i studentorganisasjonene, skal få være med på å bestemme hvilken ordning de mener er best for utbetalingen av summen. For FrP som sagt er det viktigste at den totale summen studentene for, enten det er over 10 eller 11 mnd, økes =)